Corona houdt ons allemaal al een tijdje bezig, inmiddels zijn we al een jaar verder en leven we nog steeds met veel maatregelen. Toch lijkt daar nu langzaamaan een einde aan te komen, omdat er coronavaccins aanwezig zijn. Dit roept alleen wel weer meer vragen op want, hoe veilig is het vaccin en wat zijn de eventuele bijwerkingen. Wij vertellen je er in dit artikel meer over.
Hoe veilig is het coronavaccin?
Het vaccin mag dan wel in een heel snel tempo ontwikkeld zijn, dat betekent natuurlijk niet dat deze minder veilig is. Ook het coronavaccin moet voldoen aan de bestaande, strenge eisen die gelden voor vaccins. Eén van de eisen is dat hij veilig en betrouwbaar moet zijn, maar daarnaast moet hij uiteraard ook goed werken. Voldoet hij niet aan deze eisen, dan kan hij ook niet op de markt gebracht worden.
Wie deze eisen naloopt en bekijkt of het vaccin hier ook echt aan voldoet, is het Europees Geneesmiddelen Agentschap, ook wel EMA. Zij controleren de vaccins samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Echter is dat niet alles want ook nadat ze zijn goedgekeurd worden ze nog steeds in de gaten gehouden door middel van een Europees bewakingssysteem.
Is het veilig om je te laten vaccineren?
Zoals gezegd gelden er dus erg strenge eisen wanneer het vaccin ontwikkeld wordt. Alleen wanneer het coronavaccin aan alle eisen voldoet, mag deze ook daadwerkelijk gebruikt worden om mensen te vaccineren. Daarnaast gelden er ook strenge regels met betrekking tot de bijwerkingen. Zo moeten de voordelen, het bestand zijn tegen het virus, groter zijn dan de nadelen, de bijwerkingen dus. Ook hier kijken de EMA en CBG weer naar en beoordelen of het vaccin veilig genoeg is en ook daadwerkelijk doet wat hij moet doen.
Wat zijn de bijwerkingen
Voordat het coronavaccin op de markt kwam is deze eerst op duizenden mensen getest. Dit is allemaal in de laatste fase van het onderzoek gebeurt en is dus tijdens de vele studies ontdekt. Sommigen daarvan hadden een paar dagen last van koorts en spierpijn, wat wel vaker gebeurt bij een vaccinatie. Daarnaast kan het zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden, al is die kans niet groot.
Eventuele bijwerkingen worden verzameld door Lareb. Deze registreert het vervolgens en analyseert alle meldingen van de bijwerkingen. Ook maken zij gebruik van een meldsysteem om zo bijwerkingen snel te kunnen ontdekken.
Wanneer je het coronavaccin hebt gekregen
Als je het coronavaccin gekregen hebt is de kans erg groot dat je niet meer ziek wordt na een coronabesmetting. Wel is het zo dat je tussen het eerste en tweede vaccin nog wel corona kan krijgen, omdat de afweer van één vaccin niet voldoende is. Mocht je na de eerste vaccinatie klachten krijgen, is het dus ook belangrijk dat jij je laat testen.
Ook na de tweede vaccinatie kun je nog steeds corona krijgen. Wel is het zo dat een week na de tweede vaccinatie ruim 90% van de mensen volledig beschermd is tegen corona. Dit maakt de kans heel erg klein maar ook hierbij geldt weer dat je je moet laten testen wanneer je klachten hebt.
Kom je na de eerste vaccinatie in aanmerking met corona, dan wordt er alsnog geadviseerd ook het tweede vaccin te halen omdat niet bekend is hoe lang je beschermd bent na de infectie. Wel is het zo dat allebei de vaccinaties van hetzelfde merk moeten zijn, omdat niet getest is of je ook beschermd bent als je twee verschillende vaccins hebt gebruikt.
Het coronavaccin en zwangerschap
Op dit moment geeft de Gezondheidsraad aan dat zwangere vrouwen niet in aanmerking komen voor het vaccin omdat de veiligheid en werkzaamheid niet voldoende getest is. Vrouwen die zwanger willen worden kunnen wel gewoon gevaccineerd worden. mocht achteraf blijken dat zij zwanger waren ten tijde van de vaccinatie, dan zullen zij gemonitord worden door Lareb. Het coronavaccin heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en ook IVF is na vaccinatie nog gewoon mogelijk. Ook is het veilig om je te laten vaccineren wanneer je borstvoeding geeft.
Lees ook: Hoe voorkom je ingegroeide haartjes?