Een andere visie op het voedselgedrag van nu

0
1178
Een andere visie op het voedselgedrag van nu

De laatste decennia neemt het aantal welvaartsziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekte sterk toe in Nederland. Voor een gezonde toekomst is het nodig om met een andere visie te kijken naar het voedselgedrag en te beseffen dat de gezondheid niet alleen afhankelijk is van individuele verantwoordelijkheid, maar ook over een gezamenlijke aanpak. Gezond eten wordt dan ook vaak niet gedaan vanwege de invloed van buitenaf.

Hoe wordt de voedselkeuze beïnvloedt?

De beslissing die men neemt over de inname van het voedsel: wat en met welke mate, is afhankelijk van een aantal factoren. Namelijk van fysieke, economische, sociaal-culturele elementen in de omgeving. De mate waarin de keuze van het eten wordt gemaakt is voor een klein deel genetisch bepaald. De keuze wordt daarnaast merendeels gebaseerd op het gemak, de prijs en de smaak van het voedsel. Onze keuzes worden ook bepaald door driften en verlangen op de korte termijn en minder door langetermijndenken over de mogelijke effecten van deze keuzes op de gezondheid.

Het aanbod van voedsel wordt algemener

Waar vroeger nog vaak stamppot werd gegeten in de Nederlandse huishoudingen en men alleen at wat de pot schafte, zien we dat door de toename van de internationale handel en landbouw het aanbod van voedsel steeds homogener wordt. Grote voedselketens zoals Nestlé, Danone en Unilever bepalen steeds meer het voedselaanbod. In een klein dorpje in Azië zal je namelijk gemakkelijk de diepvriespizza’s van thuis kunnen bestellen. Echter kan het dagmenu per locatie sterk verschillen. Zo kan een jager in een derde wereldland meer calorieën dagelijks verslinden dan een zakenman in New York. Jammer genoeg, wordt het aanbod juist steeds algemener en wordt hier steeds minder rekening mee gehouden.

De waarde van voedsel verandert

Kijk maar om je heen, midden in de vakanties bestellen kinderen zonder enig besef of schuldgevoel een allegaartje van 1000 calorieën zonder dat de ouders daar iets van weten. Waar vroeger na de oorlog nog vaak werd gebeden voor het eten, zijn mensen nu minder dankbaar voor het voedsel dat zij mogen eten. Tegenwoordig zien we dat er in de huidige maatschappij heeft voedsel nauwelijks nog waarde. In Nederland besteedden we vroeger meer dan de helft van ons inkomen aan voedsel, anno 2018 ligt dit percentage op minder dan 15%. Onze tips zijn dan ook als volgt.
1. Eet alleen wanneer je honger hebt, maar eet je niet helemaal vol.
2. Kies voor gezonde recepten
3. Geef meer aandacht aan je eetmoment en leer je kinderen dan ook dat je bent wat je eet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here