Er zijn vele soorten verslavingen, de één wat duidelijker te zien dan de ander. Een drugs- of alcoholverslaving is door familie, vrienden en collega’s vaak zichtbaar. Je ziet er onverzorgder uit, bekommert je niet meer om je uitstraling, en je gezichtsuitdrukking is vaak anders. Zo kan het zijn dat je verwijde pupillen hebt en je kaak telkens van links naar rechts schuift, maar kun je juist ook heel sloom en moe uit je ogen kijken. Ook is je reactievermogen vaak sterk verminderd en ben je minder stabiel.
Andere verslavingen, zoals een gok- of smartphone verslaving, zijn lastiger op te merken. Hierbij ben je namelijk verslaafd aan een gewoonte of handeling, en niet aan een middel. Wel kunnen beide soorten verslavingen leiden tot lichamelijke en geestelijke problemen, maar ook problemen op het werk, met familie, vrienden en collega’s en zelfs met je financiën.
Een verslaving herkennen
Het herkennen van een verslaving kan lastig zijn, zowel bij jezelf als bij een ander. Een belangrijk punt waaraan je een verslaving kunt herkennen, is doordat er een patroon ontstaat dat steeds weer herhaald moet worden. Dit patroon is erg lastig te doorbreken omdat het van invloed is op het functioneren. Daarnaast kan het zo zijn dat een verslaafde zelf niet doorheeft dat hij verslaafd is. dit maakt het voor familieleden en vrienden extra lastig, want tot diegene doordringen is daardoor ook onmogelijk. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat de persoon in kwestie wel weet dat hij verslaafd is, maar dat hij probeert deze gedachte te onderdrukken zodat het er niet is.
Wat bij iedere verslaafde hetzelfde is, is de afhankelijkheid. Allereerst is er lichamelijke afhankelijkheid. Hierbij raakt het lichaam gewend aan het gebruiken van het middel of het uitvoeren van een handeling. Voer je de handeling niet uit of gebruik je het middel niet? Dan kun je hier erg ziek van worden. Daarnaast is er ook nog geestelijke afhankelijkheid. Dit zorgt ervoor dat een verslaafde alleen nog maar kan denken aan het middel of de handeling waaraan hij verslaafd is, wat ervoor zorgt dat hij niet zonder kan.
Een eind aan je verslaving maken
Wil je voorgoed een einde aan je verslaving maken, dan zijn hier verschillende stappen voor. De belangrijkste is, dat je er met iemand over praat. Dit kan een familielid of vriend zijn, maar ook je huisarts. Wil je echter niet met te veel mensen in gesprek gaan, dan kun je ook direct contact opnemen met een afkickkliniek om informatie op te vragen.
Er zijn meerdere afkickklinieken in Nederland te vinden. Zo heb je een afkickkliniek in Utrecht, maar bijvoorbeeld ook in Enschede, Zutphen, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Valkenburg, Epen en Kloetinge. Daarnaast is het ook mogelijk af te kicken in het buitenland. Dit kan in België, maar ook in Thailand en Zuid-Afrika. Met name de laatste heeft veel klinieken waar je ook als buitenlander prima terecht kan voor het afkicken en herstellen van je verslaving.