Regelmatig sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je gezondheid en je geest. Er zijn genoeg manieren om te gaan sporten. Populaire voorbeelden hiervan zijn het sporten bij een vereniging, of het bezoeken van een sportschool. Heb je echter geen behoefte om bij een vereniging te gaan sporten of naar de sportschool te gaan? Dan kun je uiteraard ook heel makkelijk thuis gaan sporten. Hier zijn veel verschillende apparaten voor verkrijgbaar zoals de hometrainer, maar bijvoorbeeld ook diverse gewichten en drukbanken.
Een alternatief voor de hometrainer
De hometrainer is het meest gebruikte apparaat als het gaat om het thuis sporten, en dus is de kans groot dat jij er ook al één in huis hebt staan. Wil je eens wat anders, dan is de fietstrainer een goed alternatief. Dit is met name ideaal voor mensen die normaal ook buiten fietsen op bijvoorbeeld een mountainbike, maar ook voor mensen die dat graag zouden willen leren. Een fietstrainer wordt voornamelijk gebruikt voor het opwarmen voordat je gaat fietsen, maar ook wanneer het buiten te koud, nat of glad is waardoor het niet veilig is om te gaan fietsen.
Thuis beginnen met sporten
Is het thuissporten voor jou nog helemaal nieuw? Dan is de kans groot dat je nog apparaten aan moet schaffen. In dat geval is het verstandig dat je eerst kijkt naar het soort trainingen die je wilt gaan doen. Voor cardiotrainingen heb je andere oefeningen, en dus apparaten, nodig dan voor een krachttraining.
Een hometrainer is ideaal voor cardio oefeningen, omdat je hiermee snel je conditie verbetert. Vaak zijn er meerdere programma’s mogelijk bij een hometrainer, zodat je voldoende afwisseling hebt. Ook is het zo dat je, als de trainer compatibel is met je smartphone, verschillende apps kunt gebruiken. Dit zorgt voor een hele nieuwe ervaring. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen dat je wilt fietsen in de Ardennen. Door middel van de app lijkt het dan ook echt alsof je daar fiets. Op die manier is geen enkele training hetzelfde!
Sporten met je eigen fiets
Heb je al een mountainbike thuis staan, dan is het misschien handiger om een fietstrainer aan te schaffen. Deze gebruik je namelijk in combinatie met je eigen mountainbike, zodat je geen groot apparaat aan hoeft te schaffen. Een ander voordeel hierbij is dat je altijd dezelfde fiets gebruikt voor je trainingen, en je dus niet telkens hoeft te wennen aan een ander model.
Er zijn twee soorten fietstrainers verkrijgbaar, hier dien je dus wel op te letten. De Direct Drive houdt in dat je het achterwiel van je fiets afhaalt, en de achtervork op de trainer plaatst. Er is een cassette aanwezig waarmee je de ketting van je fiets monteert op het apparaat. Let hierbij wel op; de cassette wordt namelijk niet altijd standaard meegeleverd. Is dit het geval, dan zou je deze dus apart moeten bestellen.
Bij Wheel-on laat je het achterwiel op je mountainbike zitten, deze plaats je namelijk op de fietstrainer. Je achterwiel zal dus draaien in de trainer. Wil je slijtage hierdoor voorkomen, dan doe je er goed aan een speciale trainingsband aan te schaffen.
De juiste hometrainer aanschaffen
Bij het aanschaffen van een hometrainer is het belangrijk dat je op een aantal dingen let, om zo het model aan te schaffen dat het beste bij jou past. Kijk hiervoor allereerst naar de maximale gebruikerslengte en het maximaal belastbare gewicht van de trainer. Daarnaast is het goed te kijken naar de onderdelen die verstelbaar zijn. Let er ook op dat de weerstand aan te passen is.
Als laatste is het handig wanneer er een trainingscomputer aanwezig is, omdat je dan alle belangrijke gegevens in kunt zien. Denk hierbij aan je gereden tijd en je afstand, maar ook je snelheid en verbrande calorieën. Is deze computer niet aanwezig, maar is het apparaat wel compatibel met je smartphone? Dan kun je vaak een app downloaden waarin je vervolgens ook al je gegevens in kunt zien.