Teken zijn hele kleine beestjes die zich vastzetten in je huid, en daarnaast drager kunnen zijn van de ziekte van Lyme. Het is daarom goed altijd jezelf, je partner, kinderen én honden te controleren nadat je een wandeling in het bos hebt gemaakt. Dit geldt uiteraard ook wanneer je op vakantie bent op een camping in een bosrijke omgeving. Maar hoe doe je dat en vooral, wat moet je doen bij een tekenbeet? Dat lees je in dit artikel.
Waar zijn teken op je lichaam te vinden?
Een teek houdt vooral van warme en vochtige plekken. Je kan ze overal op je lichaam vinden, maar hebben een voorkeur voor warme plekken zoals je lies, oksel of knieholte. Maar ze kunnen ook onder het randje van je ondergoed zitten, achter de oren of bij de haargrens in je nek. Ben je in het bos of op de hei geweest, controleer deze plekken dan als eerste.
Let wel, een teel is maar heel erg klein. Gemiddeld zijn ze één tot drie millimeter groot, je moet dus goed kijken. Zit hij nog niet vast en heeft hij zich nog niet volgezogen? Dan ziet de teek eruit als een heel klein spinnetje. Echter, wanneer hij zich wel helemaal heeft volgezogen zit het er meer uit als een bruin of grijs erwtje. Dit ‘erwtje’ zit heel erg vast in je huid, dus los pulken is geen optie. Daarnaast kan de plek ook gaan jeuken.
Wat moet je doen bij een tekenbeet?
Het is belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd. Als de teek zich nog niet heeft vastgebeten (en er dus uit ziet als een klein spinnetje) kan hij verwijderd worden met plakband of kleefpleister. Heeft de teek zich al wel vastgebeten? Dan moet je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakken maar niet in het lichaam de teek knijpen.
Gebruik je hiervoor een pincet, dat trek je de teek in een rustige rechte beweging van de huid. Hiervoor kun je het beste een pincet gebruiken met een fijne punt. Heb je een tekentang- of kaart voor de tekenbeet? Volg dan de aanwijzingen die daarbij horen.
Zorg er daarnaast voor dat er geen delen van de teek achterblijven in je huid. Dit kan namelijk vervelende ontstekingen veroorzaken. Ook is het verstandig op te schrijven waar op het lichaam en wanneer de teek je gebeten heeft.
Nadat je de teek volledig verwijderd hebt, ontsmet je de plek met ontsmettingsmiddel.
Moet er contact opgenomen worden met de huisarts?
In principe hoef je geen contact op te nemen met de huisarts na een tekenbeet, tenzij het je niet lukt de teek te verwijderen. Daarnaast dien je ook contact op te nemen met de huisarts als je in de eerste maanden na een tekenbeet de onderstaande klachten hebt:
- Een rode vlek op de plek waar de tekenbeet zat, die steeds groter wordt.
- Wanneer je een grieperig gevoel hebt, inclusief spierpijn en koorts.
- Als je een scheef aangezicht krijgt of dubbel gaat zien.
- Wanneer er tintelingen in je ledematen te voelen zijn, je pijn krijgt of kracht verliest.
- Zodra er gewrichtsklachten ontstaan.
Lees ook: Wat is voedselovergevoeligheid?