Zo krijg je een gezond klimaat in huis

0
1583

We weten allemaal dat een gezond binnenklimaat belangrijk is voor onze gezondheid. Toch doen veel Nederlanders onvoldoende hun best om voor een goed klimaat in huis te zorgen. Maar ook op de werkvloer zijn er tal van verbeteringen door te voeren. In dit artikel gaan we in op de voordelen van een goed binnenklimaat en daarnaast delen we enkele tips met je over hoe je eenvoudig voor een beter klimaat een zorgen, zowel thuis als op het werk.

De voordelen van een gezond binnen klimaat

Het zou je niet verbazen, maar wanneer je in een goed klimaat woont of werkt voel je je niet alleen fitter, maar ben je ook veel productiever. Des te vreemder het is dat werkgevers vaak weinig aandacht geven aan de werkomstandigheden die met het klimaat te maken hebben. Een ander groot voordeel, is dat je minder snel last krijgt van geïrriteerde ogen of luchtwegen. Kortom, er zijn genoeg voordelen om je in te zetten voor een goed binnenklimaat. Tijd om een aantal praktische tips met je te delen, waarmee je direct aan de slag kunt gaan!

Zo verbeter je het binnenklimaat

Je kunt van alles doen om het binnenklimaat te verbeteren. Daarvoor hoe je echt niet allemaal dure machines te kopen. Al zijn er natuurlijk sommige maatregelen die om een investering vragen. Oké, laten we beginnen met een tip die je niets kost: luchten en ventileren.

Luchten en ventileren

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen om het binnenklimaat in je huis te verbeteren, is door iedere dag een half uur te luchten. Met luchten bedoelen we niet het openzetten van ventilatieroosters, maar ramen en deuren tegen elkaar openzetten zodat de lucht in de woning grotendeels ververst wordt. Dat geeft niet alleen een verfrissend gevoel, maar zorgt er ook voor dat het geproduceerde vocht dat we tijdens onze slaap produceren snel wordt afgevoerd. Vieze slaapgeurtjes zijn op die manier snel uit je woning.

Na het luchten is het belangrijk dat je de ventilatieroosters open laat staan. In principe horen de roosters altijd open te staan, maar in de winter kan het soms voor een vervelend tochtgevoel zorgen, waardoor je ze ’s nachts slechts op een kiertje open laat staan.

Kies de juiste materialen in vochtige ruimtes

In sommige ruimtes in je woning ontkom je nu eenmaal niet aan vocht. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. In dat soort ruimtes is het dan ook belangrijk om altijd te kiezen voor tegelwerk waarop schimmels niet snel groeien.

Vergeet ook zeker niet de afzuiginstallatie in de badkamer. Veel mensen laten deze nooit reinigen. Daardoor hoopt afval zich in de leidingen op en functioneert de afzuiging steeds minder goed. Het gevolg is dat het snel vochtig wordt in de badkamer en je sneller last krijgen van schimmelgroei en het vocht bovendien in je woning blijft hangen.

Kies voor een geïsoleerde garagedeur

De derde en de laatste tip die we met je delen, is het aanschaffen van een geïsoleerde garagedeur. Met name de wat oudere garagedeuren zijn vaak niet geïsoleerd en zorgen daardoor voor veel tocht, kou en vocht in je garage. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, maar als de garage in verbinding staat met je woning, dan komt die tocht, kou en het vocht ook het woongedeelte binnen. Daarnaast is het natuurlijk veel comfortabeler (zeker als je regelmatig in de garage aan je auto sleutelt of er een andere hobby beoefend) als het klimaat in de garage prettig is. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan hier een aantal voorbeelden van geïsoleerde deuren voor garages.

Aan de slag!

Tot zover onze tips om voor te zorgen dat je binnenshuis een aangenamer klimaat krijgt. De gegeven tips over het ventileren en luchten zijn zeker de moeite waard om aan je werkgever door te geven. Met name op kantoren zijn nog veel te vaak ruimtes waar nooit wordt gelucht en er een droge afgewerkte lucht hangt. Dat is funest voor de productiviteit en daarmee de winstgevendheid van de onderneming! Dat wilt geen enkele werkgever, nietwaar?!

Overigens, als je thuis een ventilatiesysteem hebt, dan is het absoluut de moeite waard om de ventilatietest van milieu centraal te doorlopen. Je krijgt praktische adviezen over hoe je een beter rendement met het systeem kunt behalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here